Ga naar de inhoud
Zonnepanelen

Door zelf stroom op te wekken, helpt u het milieu en bespaart u energie. We vertellen u graag meer over hoe dit in zijn werk gaat.

 

Hoe werken zonnepanelen?

De zon schijnt elke dag, ook als het bewolkt is. De zonnepanelen vangen dit licht op en maken er stroom van. Die stroom gebruikt u thuis. Als u meer stroom nodig heeft dan de zonnepanelen maken, gebruikt u stroom van uw energiebedrijf zoals altijd. Als u meer stroom maakt dan nodig, dan geeft u dit terug aan het energiebedrijf. U profiteert maximaal van de zonnepanelen als u alle opgewekte energie direct gebruikt. Daarom kijken wij naar de hoeveelheid stroom die u gebruikt, zodat de zonnepanelen niet meer stroom maken dan u nodig heeft.

 

Wanneer mag ik zonnepanelen?

Uw huis en dak moeten geschikt zijn. Er moet genoeg plek zijn zonder schaduw, en het liefst ligt uw dak richting het zuiden. Uw stroomgebruik moet meer dan 1.200 kWh per jaar zijn en er mogen geen renovaties gepland staan. Als Wonion u zonnepanelen aanbiedt, gaat u zeker besparen. Geen voordeel? Dan krijgt u geen aanbod. Hoeveel u bespaart, hangt af van hoeveel zonnepanelen u heeft, waar uw huis staat en hoe uw dak ligt.

 

Wat kosten zonnepanelen?

Wonion investeert in de zonnepanelen en verrekent de aanschaf door middel van een vast bedrag per maand. Deze maandelijkse bijdrage voor de zonnepanelen maakt geen onderdeel uit van uw huur. Daarom wordt deze bijdrage niet jaarlijks verhoogd en ontvangt u over deze bijdrage geen huurtoeslag.

 

Waar vind ik meer informatie over (het aanvragen van) zonnepanelen?

Meer informatie over (het aanvragen van) zonnepanelen leest u in de folder zonnepanelen.

 

Ik heb al zonnepanelen, wat gebeurt er met de salderingsregeling?

Als u de opgewekte stroom niet helemaal zelf gebruikt, geeft u een deel terug aan het stroomnet. Op uw jaarafrekening wordt de teruggeleverde stroom tegen de afgenomen stroom weggestreept. Voor de overige stroom die u teruglevert aan het stroomnet ontvangt u een vergoeding. Dit heet salderen. De regels voor het verrekenen van stroom gaan veranderen. Steeds meer energieleveranciers hanteren terugleverkosten.

Energieleveranciers brengen bij klanten met zonnepanelen die stroom terugleveren kosten in rekening. De hoogte van dit bedrag is afhankelijk van de leverancier en hoe die dit berekent. De een rekent kosten per teruggeleverde kWh, de ander vraagt een vast bedrag per maand.

Ook als corporatie zijn wij verrast door de besluiten van het kabinet. We vinden het belangrijk dat de woonlasten stabiel en betaalbaar blijven. Het uitgangspunt blijft dat de plaatsing van zonnepanelen ten goede komt van uw wooncomfort met stabiele woonlasten. Daarom kijken we actief naar de mogelijkheden. Het is namelijk niet de bedoeling dat u na plaatsing van zonnepanelen in verhouding duurder uit bent dan de energiekosten die u zou betalen zonder de plaatsing van zonnepanelen. Zodra er meer duidelijkheid is, delen we dit op onze website.

In de tussentijd kunt u overwegen om te wisselen van energieleverancier. Er zijn aanbieders die wellicht voordeliger zijn, vooral wat de teruglevering van energie betreft. Neem een kijkje op deze vergelijkingssite voor meer informatie: Hoeveel terugleverkosten betaal je bij de verschillende energiemaatschappijen? - Radar - het consumentenprogramma van AVROTROS

Andere dingen die u kunt doen zijn:

  • Gebruik uw opgewekte energie direct. Hierdoor levert u minder stroom terug, neemt u minder stroom af van uw leverancier en zijn uw terugleverkosten lager.
  • Maak overdag (als de zon schijnt) zoveel mogelijk gebruik van de opgewekte zonne-energie.
  • Zet de wasmachine en vaatwasser overdag aan.
  • Zet deze apparaten na elkaar aan. Anders verbruikt u waarschijnlijk meer stroom dan u opwekt.