Ga naar de inhoud

Huurders van een sociale huurwoning met een relatief laag inkomen en een in verhouding wat hogere huur komen dit jaar mogelijk in aanmerking voor een huurverlaging. Huurt u langer dan 1 maart 2023 een sociale huurwoning van Wonion met een in verhouding wat hogere huur? Dan hebben wij aan de Belastingdienst gevraagd of u op basis van uw inkomen in aanmerking komt voor de huurverlaging. Komt u hiervoor in aanmerking? Dan nemen wij voor 1 juni schriftelijk contact met u op. Wij vertellen u hier graag meer over.

De toekenning van de eenmalige huurverlaging hangt af van het inkomen van 2021, de samenstelling van het huishouden en de huurprijs van de sociale huurwoning. Is bijvoorbeeld de huurprijs van uw woning hoger dan € 575,03 en woont u alleen met een inkomen lager dan € 23.250 en woonde u voor 1 maart 2023 al op dit adres? Dan kunt u in aanmerking komen voor een eenmalige huurverlaging. In onderstaande tabel leest u wanneer u in aanmerking komt voor de huurverlaging. Belangrijk hierbij is dat het alleen om sociale huurwoningen gaat, woningen met een huur onder de huurtoeslaggrens. Woningen met een huur boven de huurtoeslaggrens komen hiervoor niet in aanmerking.

U hoeft zelf geen actie te ondernemen

Voldoet u aan de voorwaarden? Dan hoeft u zelf geen actie te ondernemen. Van al onze huurders met een gereguleerd huurcontract en een huur hoger dan € 575,03 geeft de Belastingdienst aan of u op basis van uw inkomen uit 2021 in aanmerking komt voor de huurverlaging. Komt u in aanmerking voor de huurverlaging? Dan ontvangt u voor 1 juni een huurverlagingsvoorstel van ons met daarin het nieuwe huurbedrag en de datum waarop de huurverlaging ingaat.Heeft u een inkomensdaling gehad na 2021?

Wij ontvangen van de Belastingdienst geen gegevens over uw exacte inkomen, maar wij ontvangen gegevens die laten zien of u op basis van uw inkomen van 2021 in aanmerking komt voor een huurverlaging. Het kan natuurlijk zijn dat uw inkomen vanaf 2022 gedaald is, dan komt u misschien ook eenmalig in aanmerking voor huurverlaging. Omdat de Belastingdienst daarover nog geen gegevens heeft, kunt u de huurverlaging zelf bij ons aanvragen. Dat kan door aan te tonen dat uw inkomen gedurende 6 maanden voorafgaand aan het verzoek lager is en onder een bepaalde grens valt, uw huur meer bedraagt dan € 575,03 èn een verklaring van uw huishoudsamenstelling in te dienen. U kunt tot eind 2024 een huurverlaging aanvragen. Op onze websitepagina ‘Eenmalige huurverlaging 2023’ leest u hier meer over.

Huurtoeslag

Met een lagere huur heeft u in de meeste gevallen recht op minder huurtoeslag. U kunt een proefberekening maken via toeslagen.nl. Geef uw nieuwe huur en uw eventueel gewijzigde inkomen door aan Belastingdienst/Toeslagen via de website. Zo voorkomt u dat u teveel ontvangen huurtoeslag moet terugbetalen.

Heeft u moeite met het betalen van de huur?

Heeft u vanwege andere redenen moeite met het betalen van de huur? Wij gaan graag met u in gesprek om samen tot een passende oplossing te komen. Neemt u hiervoor gerust contact met ons op.