Ga naar de inhoud

Woensdag 17 mei gaf voetballer Basal Önal de aftrap van de lokale voetbalcompetitie: De Graafschap Verbindt Naobers. In het enthousiaste bijzijn van bijna vijftig jongeren trapte de voetballer in de Volta-Kooi in de wijk de Lichtenberg de bal van de middenstip en gaf daarmee het startsein voor de voetbalcompetitie. In deze competitie gaat het om samen in beweging zijn, plezier maken en maatschappelijk bijdragen leveren in je eigen wijk of buurt. De Graafschap Verbindt Naobers competitie is een initiatief van Stichting De Graafschap Verbindt en Wonion, in samenwerking met de gemeente Oude IJsselstreek, Buurtzorg Jong, Helpgewoon en stichting Streetball.

De Graafschap Verbindt Naobers' competitie is een naschools programma van acht weken voor jongeren van 9 tot 12 jaar. Het programma is gericht op het versterken van de jeugd en de leefbaarheid. De competitie is een combinatie van sportieve en maatschappelijke activiteiten. Daarnaast kunnen de teams punten verdienen door het volgen van workshops over gezonde voeding, weerbaarheid of bijvoorbeeld EHBO. Michael Ogubai manager MVO bij De Graafschap vertelt: “In deze competitie komt onze missie ‘geen Achterhoeker aan de zijlijn’ samen. De jeugd is in beweging, draagt actief bij aan de lokale gemeenschap en ontmoet elkaar door middel van sport.” Miriam Croonen, a.i. manager Wonen Wonion vult aan: “Het is mooi om te zien hoe de sportieve activiteiten met als middelpunt het voetballen zoveel jongens en meisjes samenbrengt. Alle teams speelden fanatiek samen en veelal met een lach op hun gezicht.”

Maatschappelijke activiteiten

De teams bedenken zelf hun buurtbijdrage. Zo zetten een aantal van de jongeren zich onder andere in bij de dagbesteding en beschermd wonen van Woonzorgnet, bezoeken ze ouderen uit de Schuylenburgh en ruimen ze zwerfafval op. Miriam Croonen: “Door de jongeren meer bij hun buurt te betrekken via buurtbijdrages willen we het “naoberschap” in stand houden en ze ervan bewust maken dat iets voor een ander doen heel normaal is.” Wethouder Marco Bennink: “Sport is een goed middel om kinderen op een leuke manier in beweging te krijgen en hen bewust te maken van het belang van maatschappelijke verantwoordelijkheid en betrokkenheid bij hun eigen leefomgeving.

Samenwerking De Graafschap Verbindt en Wonion

Stichting De Graafschap Verbindt en Wonion gingen in het najaar van 2022 een samenwerking aan. Via (sportieve) projecten zet de Graafschap de aantrekkingskracht van de voetbalclub in om het welzijn van inwoners te versterken en (door naoberschap) de gemeenschap samen te brengen. Een initiatief dat Wonion graag samen met De Graafschap oppakt in wijken waar de leefbaarheid een positieve impuls kan gebruiken. Vanuit deze samenwerking organiseren de beide organisaties de komende jaren sportieve activiteiten die de jeugd betrekken bij de lokale gemeenschap en hen bewust maken van hun leefomgeving en leefstijl.