Ga naar de inhoud

Woensdag 19 juni vindt na tien weken fanatiek aan de slag te zijn de prijsuitreiking plaats bij het stadion De Vijverberg van De Graafschap in Doetinchem. Voordat de prijzenbekers in ontvangst worden genomen, krijgen alle jongeren en hun teamleiders een rondleiding door het stadion onder leiding van de studenten van Het Graafschap College. “Een unieke ervaring voor jong en oud,” vertelt een van de teamleiders. Op 3 april ging de Graafschap Verbindt Naobers voetbalcompetitie van start, een initiatief met breed maatschappelijk draagvlak, georganiseerd door Stichting De Graafschap Verbindt en Wonion in nauwe samenwerking met de gemeente Oude IJsselstreek, Buurtzorg Jong, Helpgewoon, Politie en Handhaving. Deze bijzondere competitie loopt over een periode van tien weken en trekt dit jaar meer dan 125 enthousiaste jongeren die de kans krijgen om niet alleen actief te zijn, maar ook een maatschappelijke bijdrage te leveren aan hun wijk of buurt. De competitie staat in het teken van beweging, plezier en maatschappelijke betrokkenheid.

 

FC Dynamiek trotse winnaar van de competitie

Toen ze op school hoorden over het voetbaltoernooi georganiseerd door De Graafschap, sprong Daphne, een enthousiaste voetballer en fervent fan van "haar cluppie", meteen op. Samen met Zulkaneyn vormden ze snel een team. Mayke, Feyza, Sophie, Furkan, Thijs, Pepijn, en Elham sloten zich enthousiast aan. Het team was compleet, maar miste nog coaches. Gelukkig stemden de moeders van Zulkaneyn en Daphne, Coach Serpil en Coach Elvira, ermee in om hen te begeleiden.

De eerste wedstrijddag was een feest, we kregen allemaal een shirt met het Graafschap-logo, en voetballers Blnd Hassan en Başar Önal waren er ook bij!” vertellen de teamleden enthousiast. Ondanks hun moedige pogingen op het veld, waren veel teams simpelweg te sterk. Ze slaagden er in om één voetbalwedstrijd te winnen, “wat een geweldig gevoel gaf!” Vult Daphne aan. Naast het voetballen, richtten ze zich vooral op de maatschappelijke klussen, wat een belangrijk onderdeel van de competitie is.

In onze groepsapp deelden we ideeën. We hebben ons ingezet voor allerlei klusjes en veel mensen blij gemaakt. Van het opruimen van klaslokalen en schoolpleinen tot het bakken van pannenkoeken en wafels die we huis-aan-huis brachten. We zamelden lege flessen in, om daarvan bloemen, chocolade en 100 rozen uit te kunnen delen tijdens onze bezoekjes aan ouderen. In totaal hebben we 25 klussen gedaan, groot en klein!

Wat de jongeren de leukste activiteit vonden? Pepijn genoot vooral van het maken van worstenbroodjes met de cliënten van verpleeghuis Schuylenburg. Mayke herinnert zich de bingo die ze met plezier organiseerden in Terborg, mede dankzij de sponsoren die hen steunden. Daphne vond de strijd op het veld fantastisch, maar was óók fanatiek met de klussen. Thijs vond de kinderdisco op Koningsdag erg gezellig, en de hemelvaartmarkt was ook een succes, waar ze stonden met blikgooien en klittenbandballetjes-darten. Feyza ontwierp een prachtige kleurplaat die ze uitdeelden in de groepen 1 tot en met 4. Ze kozen zelf winnaars uit voor de mooiste ingekleurde kleurplaat en gaven hen leuke prijzen.

We kijken terug op een geweldig leuke, gezellige en leerzame tijd. Bedankt aan iedereen die deze ervaring mogelijk heeft gemaakt! Groetjes, FC Dynamiek

 

Het doen van sportieve én maatschappelijke activiteiten

In de afgelopen tien weken hebben de jongeren in totaal 104 voetbalwedstrijden gespeeld. Niet alleen leverde elk doelpunt een punt op, de teams wisten ook aanzienlijke punten te scoren door meer dan vijftig activiteiten uit te voeren om zo een maatschappelijke bijdrage te leveren in hun buurt.

 

Samen zorgen voor verbinding in de gemeente

De Graafschap Verbindt en Wonion organiseren gezamenlijk De Graafschap Verbindt Naobers’ competitie. Het programma is gericht op het versterken van de jeugd en de leefbaarheid. Jasper Huijink, Projectleider van De Graafschap Verbindt benadrukt het belang van de competitie: “Het initiatief is georganiseerd door Wonion en De Graafschap, maar wordt breed gedragen. Tal van lokale organisaties helpen en dragen hun steentje bij. Dit zorgt voor een sterke verbinding in de gemeente tussen allerlei doelgroepen, en dat is waar De Graafschap Verbindt voor staat: we willen geen enkele Achterhoeker aan de zijlijn laten staan.” De aantrekkingskracht van de voetbalclub wordt hierbij ingezet om de leefbaarheid in de gemeente te vergroten en (door naoberschap) de gemeenschap samen te brengen. De Graafschap Verbindt Naobers is een initiatief waar Wonion graag aan meewerkt. “Door actief met elkaar samen te werken, geven we een positieve impuls aan sociale contacten en de leefbaarheid in de gemeente,” vertelt Freek Jansen, Wijkconsulent van Wonion. “Een breed gedragen samenwerking is daarbij het sleutelwoord.” Aldus Jansen.