Ga naar de inhoud
Buurtmaken voor bewoners nieuwbouwproject Reeënstraat Silvolde

Silvolde is 16 nieuwe huurwoningen met een duurzaam karakter rijker aan de Reeënstraat. Om in te spelen op de vraag naar kleinere woningen zijn er acht levensloopbestendige woningen gebouwd en acht kleine gezinswoningen. De woningen zijn in twee fasen gebouwd. Aan de bewoners van de levensloopbestendige woningen is eind 2023 de sleutel overhandigd. Dinsdag 14 mei ontvingen ook de bewoners van de kleine gezinswoningen de sleutel van hun nieuwe woning. Met de uitreiking van deze laatste acht sleutels is het nieuwbouwproject in Silvolde afgerond. Een mooi moment voor alle nieuwe bewoners om kennis te maken met elkaar.

 

Het project aan de Reeënstraat en het Patrijsplein in Silvolde is afgerond met de overhandiging van de sleutels aan de bewoners van de kleine gezinswoningen. De bewoners van de levensloopbestendige houtbouwwoningen genieten al enige tijd van hun nieuwe woning. Op 14 mei ontvingen ook de bewoners van de kleine gezinswoningen de sleutel van hun nieuwe adres. Nu kunnen ook zij hun intrek nemen en de buurt beter leren kennen. Volgens goed Achterhoeks gebruik was er voor zowel de bewoners van de levensloopbestendige woningen als de bewoners van de kleine gezinswoningen na de overhandiging van de laatste sleutels de gelegenheid voor een kennismaking, oftewel buurtmaken. “Voor bewoners vinden wij het belangrijk dat zij prettig wonen. Een groene woonomgeving en goed contact met de buurt draagt hieraan bij. Samen met Koopmans, geWOONhout en de gemeente Oude IJsselstreek nodigden we alle bewoners uit voor deze officiële eerste kennismaking èn kregen zij voor de aanplanting van hun tuin een appelboompje.” vertelt Gerrolt Ooijman, directeur-bestuurder Wonion.

 

Innovatief bouwen

De woningen zijn gebouwd door Koopmans Bouw in opdracht van Wooncorporatie Wonion. De levensloopbestendige houtbouw woningen zijn in snel tempo gerealiseerd door middel van ‘modulebouw’. Dit is een innovatieve manier van bouwen, waarbij het overgrote deel van de woning al in de fabriek wordt gemaakt. Vervolgens worden de modules naar de bouwlocatie getransporteerd en binnen enkele dagen gemonteerd. Kristian Makkinga, directeur Koopmans, vertelt: “Vanuit Wonion ontvingen we de opdracht om levensloopbestendige woningen te bouwen. Een levensloopbestendige woning hadden we nog niet eerder op deze manier gemaakt. Daarom hebben we dit woningtype ‘Silvolde’ genoemd en zetten we nu ook in bij andere nieuwbouwprojecten.” Naast de houtbouwwoningen, zijn er ook acht kleine gezinswoningen gerealiseerd. Gerrolt Ooijman vult aan: “Wonion vindt het belangrijk om duurzaam te bouwen. En dat gaat verder dan alleen het feit dat de woningen zeer energiezuinig en comfortabel zijn. We zetten zoveel mogelijk in op het gebruik van natuurlijke materialen. Mooi dat de ontwikkeling van een woningtype van hout ook elders ingezet wordt en daarmee het gebruik van natuurlijke materialen zoals hout stimuleert.”

 

Duurzame kenmerken

Alle woningen zijn uitgerust met verschillende duurzame kenmerken, waaronder zonnepanelen, hoogwaardige isolatie en een warmtepomp. Deze maatregelen dragen bij aan een vermindering van de CO2-uitstoot en bieden huurders een comfortabele en energiezuinige woning. Daarnaast is ook de woonomgeving duurzaam en natuurinclusief ingericht. Het gebied is parkachtig ingericht, met ruimte voor verschillende bloemenmengsels en voor wadi’s. Ben Hiddinga, wethouder Gemeente Oude IJsselstreek, benadrukt: “Het creëren van een groene buitenruimte is belangrijk voor mens en natuur. Mensen voelen zich gelukkiger met groen om zich heen. En het komt de biodiversiteit ten goede.” De woningen zijn voorzien van ingebouwde nestkasten, waardoor het ook voor vogels prettig vertoeven is aan de Reeënstraat/Patrijsplein in Silvolde.