Wonen in een verduurzaamde woning
De term verduurzamen hoort en ziet u steeds vaker, in de krant, op televisie en misschien wel in uw persoonlijke kringen. Ook Wonion gebruikt de term: elk jaar verduurzamen we ruim 100 woningen. Maar wat is dat eigenlijk en hoe doet Wonion dit? Op deze pagina leest u er meer over.
Wat verandert er aan mijn woning?
Als uw woning is verduurzaamd is er een hoop veranderd. De woning is voorzien van zonnepanelen, vernieuwde installaties zoals een warmtepomp en ventilatiesysteem en u gaat elektrisch koken. Hieronder staan we stil bij deze veranderingen.
Zonnepanelen
We plaatsen voldoende zonnepanelen om het gebouw gebonden energieverbruik te kunnen dekken. Gebouw gebonden energieverbruik bestaat uit alle elektriciteit die de woning ‘gebruikt’. Denk aan elektrisch koken, verwarmen, ventileren en het produceren van warm tap water. Na de verduurzaming krijgt u toegang tot een app waarin u de opwek van de zonnepanelen kunt controleren.
Warmtepomp
Een warmtepomp werkt op elektriciteit en gebruikt warmte uit de lucht of bodem. Hierdoor is een warmtepomp zeer energiezuinig. Met een warmtepomp heeft u geen gas nodig. Dat betekent dat er geld wordt bespaard op de energierekening én het is goed voor het klimaat. Een warmtepomp verwarmt de bestaande radiatoren met een lagere temperatuur dan u gewend bent, daardoor voelt u geen stralingswarmte meer. Doordat de woning goed geïsoleerd is, kunt u toch hetzelfde comfort behouden. De temperatuur in uw woning blijft op een constante temperatuur. Het is niet zinvol om de thermostaat een graadje hoger of lager te zetten. Dit effect voelt u pas na een paar uur. Daarom adviseren u om de temperatuur ’s nachts niet te verlagen. Dit zorgt namelijk voor een hoger energieverbruik.
Ventilatiesysteem
Een goede ventilatie is noodzakelijk voor uw gezondheid. Na de verduurzaming is uw woning voorzien van een mechanische ventilatie met warmte terugwinning (WTW). Deze zorgt ervoor dat “oude” lucht wordt afgevoerd en verse voorverwarmde lucht wordt aangevoerd. Dit is belangrijk, omdat er continu vocht wordt geproduceerd in de woning door u en uw gezinsleden. Voor gezond en energiezuinig wonen, is het belangrijk dat het vocht goed worden afgevoerd. Een vochtige lucht kost meer energie om op te warmen en is minder gezond, met name wanneer u last hebt van astma of allergieën. Uw woning is nu goed geïsoleerd, er verdwijnt nauwelijks warmte of vocht meer naar buiten door kleine gaatjes of kieren in de muur of bij de kozijnen. De nieuwe installatie verzorgt continu de toe- en afvoer van verse en oude lucht. Daarom plaatsen we in iedere ruimte een inblaas- en in de keuken, badkamer en het toilet een afzuigventiel. Het ventilatiesysteem staat altijd aan. Het ventileren gebeurt dus automatisch.
Elektrisch koken
Kookt u nu nog niet op inductie? Dan zal dit een verandering voor u zijn. U ontvangt dan van Wonion een inductiekookplaat op basis van de huidige situatie. Het kan zijn dat uw huidige pannen niet werken op een inductiekookplaat, dit kunt u testen: De bodem van de pan mag niet bol zijn (wiebelen). Pak een magneet en kijk of deze blijft plakken aan de onderzijde van de pan. Blijft hij plakken en wiebelt de pan niet? Dan kunt u de pan gebruiken op de nieuwe inductiekookplaat.
De Energie Prestatie Vergoeding: wat is dat?
De woning wekt energie op met de zonnepanelen, gebruikt geen gas en is klaar voor de toekomst. Daarmee bent u beter beschermd tegen schommelende gasprijzen. We investeren flink in uw woning om dit mogelijk te maken. In ruil daarvoor vragen we een Energie Prestatie Vergoeding (EPV). Dit is een maandelijks bedrag naast de huur en heeft geen invloed op eventuele huurtoeslag.
EPV-folder
We kunnen ons voorstellen dat u hier vragen over heeft. Daarom hebben we alle veel gestelde vragen in een folder gezet. Klik op de afbeelding hieronder en bekijk de folder. Staat uw vraag er niet tussen? Neem dan gerust contact met ons op via epv@wonion.nl.
Bekijkt u liever een video over de EPV?
Samen met Huurdersvereniging WijWonen en De Woonbond hebben we video’s gemaakt om de EPV en de berekening daarvan uit te leggen. U vindt de video's hieronder: