Ga naar de inhoud
Huuraanpassing 2024

Wij mogen de huren ééns per jaar aanpassen. Dit gebeurt meestal per 1 juli. Ook dit jaar. Dit doen wij om ook in de toekomst goed en betaalbaar wonen te kunnen blijven bieden en om te kunnen investeren in het verduurzamen en onderhouden van de woningen en in te spelen op de woonvraag. Wij passen de huurprijs daarom aan met 5,3% en bieden maatwerkoplossingen voor huurders met betalingsproblemen.

 

Hoe past Wonion dit jaar de huurprijs aan?

Voor de meeste woningen wordt de huurprijs dit jaar aangepast met 5,3%. Voor woningen die vervangen worden door nieuwe woningen blijft de huurprijs dit jaar gelijk. Heeft u een relatief laag inkomen en een hogere huur? Dan komt u mogelijk in aanmerking voor een huuraanpassing naar € 577,91.  

 

Persoonlijk voorstel huuraanpassing 2024

Huurt u een woning van ons? Dan krijgt u vóór 1 mei 2024 een bericht over de huuraanpassing.

 

Maatwerkoplossing voor huurders met betalingsproblemen

Heeft u het financieel moeilijk en verwacht u door deze huuraanpassing uw huur niet te kunnen betalen? Wij kijken graag samen met u wat de passende oplossing voor uw situatie kan zijn. Heeft u vragen hierover? Neem dan gerust contact met ons op.

 

Direct antwoord op uw vraag?

Hieronder vindt u de meest gestelde vragen over de huuraanpassing. Staat uw vraag er niet tussen? Neem dan gerust contact met ons op.

Wordt uw huurbedrag aangepast? Dan gebeurt dat per 1 juli 2024.

Meer informatie over de huuraanpassing naar € 577,91 leest u op de pagina ‘eenmalige huurverlaging'.

De huurtoeslag houdt woningen voor lagere inkomens betaalbaar. Een huurverhoging wordt gedeeltelijk gecompenseerd door de huurtoeslag. In 2024 kunnen meer mensen huurtoeslag krijgen en de bedragen veranderen.

Wilt u weten of er voor u iets is veranderd met betrekking tot huurtoeslag? Maak dan een proefberekening via de website van de Belastingdienst en vraag uw mogelijke huurtoeslag aan via de website van de Belastingdienst.

Verandert er verder niets in uw persoonlijke situatie (bijvoorbeeld in uw gezinssamenstelling of uw inkomen), dan hoeft u niets te doen. Wij geven voor al onze woningen de nieuwe huurprijs door aan de Belastingdienst. Op basis van de situatie per juli 2024 bepaalt de Belastingdienst het nieuwe voorschot bedrag van de huurtoeslag. Is er sprake van een groot verschil in het voorschotbedrag, dan kunt u er ook voor kiezen om de wijziging zelf door te voeren via uw DigiD.

Door een huurverhoging is uw huur te hoog geworden voor huurtoeslag. Maar als u de maand vóór de verhoging al huurtoeslag kreeg voor dezelfde woning, blijft u huurtoeslag ontvangen. Dit noemt de Belastingdienst 'verworven recht'. Meer informatie hierover is te vinden op de website van de Belastingdienst.

Wij kijken graag samen met u wat de passende oplossing voor uw situatie kan zijn. Neem dan gerust contact met ons op.

De prijs voor huurwoningen wordt bepaald op basis van verschillende onderdelen zoals bijvoorbeeld het woningtype, de plek waar de woning staat, wat het energielabel van deze woning is en de kwaliteit van de woning. U kunt zelf uitrekenen wat de maximale huurprijs van uw woning mag zijn. Met behulp van het formulier ‘Waardering zelfstandige woning’ op de website van de Huurcommissie kunt u een berekening maken, zodat u er zeker van bent dat u niet teveel huur betaalt.

Dit kan verschillende oorzaken hebben, namelijk:

  • Uw buren wonen misschien langer of korter in de woning dan u er woont en hierdoor betaalt u waarschijnlijk ook een andere huur. Wij vragen natuurlijk nooit meer voor een woning dan dat wij wettelijk mogen vragen;
  • Het is ook afhankelijk van verschillen tussen de woningen: het woningtype, de grootte van de woning en het energielabel (door bijvoorbeeld aangebrachte isolatie). Niet alle kwaliteiten van een woning zijn dus zichtbaar, maar ze hebben wel een effect op de huurprijs.

Als er afzonderlijke afspraken met u zijn gemaakt, omdat uw woning onderdeel uitmaakt van een sloop/nieuwbouw- of renovatieproject, dan betekent dit dat het totale bedrag dat u maandelijks voor uw woning betaalt, blijft zoals dat met u is afgesproken.

Voor uw energiezuinige woning betaalt u maandelijks een Energieprestatievergoeding. Deze vergoeding wordt elk jaar per 1 juli geïndexeerd. Dit is een aanpassing aan de inflatie. Voor dit jaar is de aanpassing met het huurprijsbeleid MG-circulaire 1 januari 2024 - 30 juni 2025 | Publicatie | Home | Volkshuisvesting Nederland door de overheid vastgesteld op 3,8%.

Bent u het niet eens met de huurverhoging? Dan kunt u schriftelijk bezwaar maken tot en met 30 juni 2024. Het formulier hiervoor kunt u downloaden via de website van de huurcommissie. U kunt het bezwaarformulier tot en met 30 juni 2024 bij ons inleveren. Wij beoordelen dan of wij uw bezwaar gegrond vinden of niet.

Als uw bezwaar gegrond is en uiterlijk 30 juni bij ons is ingeleverd, passen wij de huurverhoging per 1 juli 2024 aan.

Wanneer wij uw bezwaar ongegrond vinden, dan leggen wij uw bezwaarschrift voor 1 augustus 2024 voor aan de Huurcommissie voor een onafhankelijk oordeel. Hieraan zitten kosten verbonden voor de procedure. Wanneer u door de Huurcommissie in het gelijk wordt gesteld, krijgt u deze kosten uiteraard vergoed. De beslissing van de Huurcommissie is bindend, maar partijen kunnen binnen zes weken tegen de uitspraak in beroep gaan. Meer informatie over het maken van bezwaar vindt u op de website van de huurcommissie.