Centrum voor Wonen en Zorg, Gendringen

Gendringen (circa 4.500 inwoners) maakt deel uit van de gemeente Oude IJsselstreek, gelegen in het prachtige landschap van de Gelderse Achterhoek. In het centrum bevinden zich diverse voorzieningen waaronder een supermarkt, bank en een apotheek. In de directe omgeving liggen verschillende natuur- en recreatiegebieden.

Verder zijn in Gendringen een zorgcentrum (Maria Magdalena Postel) van Azora, een sporthal (De IJsselweide) en een atletiekbaan van atletiekvereniging Atletico ‘73 aanwezig. Jaarlijks wordt er een zevendorpenloop gehouden.

Nieuw woonzorgcentrum

Wonion maakt samen met Azora, Estinea en de gemeente Oude IJsselstreek al geruime tijd een plan voor een nieuw woonzorgcentrum voor Gendringen. Het bestaande Maria Magdalena Postel is sterk verouderd en wordt naar verwachting gesloopt. Het nieuwe woonzorgcentrum biedt huisvesting aan senioren en zorgbehoevenden. Het plan omvat 46 woningen voor bewoners van Azora, 11 woningen voor Wonion en 14 woningen voor bewoners van Estinea.

Er komt ook ruimte voor de buurt in het nieuwe centrum. In het voorlopig ontwerp zijn op de begane grond diverse voorzieningen en multifunctionele ruimten opgenomen. Verenigingen kunnen van deze ruimten gebruik maken. Met deze bredere invulling van het zorgcentrum wil Wonion samen met de andere initiatiefnemers een positieve impuls geven aan Gendringen.
 
Het voorlopig ontwerp van het nieuwe gebouw bestaat uit 3 bouwlagen en wordt daarmee iets lager dan de bestaande bebouwing. Met de overwegend bakstenen gevel, een bescheiden bouwhoogte en variatie in de daklijn past het ontwerp goed in de omgeving. Naast een goede inrichting van de binnenzijde is er ook ruime aandacht besteed aan de aansluiting van het gebouw op de omgeving. Voor de bewoners zijn er afgesloten binnentuinen én er komt groen aan de buitenranden. Daarnaast is er rekening gehouden met voldoende parkeerruimte voor bewoners en bezoekers.
 

Duurzaam ontwerp

Het nieuwe gebouw wordt uiteraard energiezuinig. Het gebouw wordt goed geïsoleerd en ook de technische installaties zijn energiezuinig. Op het dak zijn zonnepanelen gepland.
 

Planning

Het streven is om de definitieve planvorming in het najaar af te ronden. De huidige bewoners verhuizen dan rond november naar tijdelijke huisvesting in Ulft. De bouw kan vervolgens begin 2019 van start. Als alles voorspoedig verloopt, zal de nieuwbouw begin 2020 gereed zijn.