Mijn Wonion
inloggen
Zoeken
A A A
Menu

Woningen renoveren naar nul-op-de-meter


Harrie Kuypers, directeur-bestuurder bij Wonion

Met gepaste trots kan ik u vertellen dat binnenkort de renovatie van elf seniorenwoningen aan het Zwaluwenhof in Varsseveld start. Dit is niet zomaar een renovatie. We brengen deze seniorenwoningen naar nul-op-de-energiemeter. De woningen gaan zoveel energie opwekken dat het mogelijk is om er zonder extra energiekosten te wonen. Dit is voor ons voor het eerst dat we bestaande woningen gaan verbouwen tot nul-op-de-meter woningen: één van de beste energieconcepten in het land. En daar ben ik best trots op. Al ben ik eigenlijk van mening dat we pas trots mogen zijn op het moment dat iets daadwerkelijke een feit is. Daarom vertel ik het u met gepaste trots, in de hoop dat eind dit jaar het resultaat voor u zichtbaar is.

Een verschil maken
Wij investeren in energiezuinige woningen en dat doen we niet zomaar. De voornaamste reden dat we hiervoor kiezen is dat dit het wonen voor onze huurders nu en in de toekomst betaalbaar houdt én het wooncomfort voor hen toeneemt. Maar dat is niet de enige reden. Wij geloven dat we als maatschappelijke organisatie een verschil kunnen én moeten maken. Wij kunnen bijdragen aan het terugdringen van onze afhankelijkheid van fossiele brandstoffen en de woningen van onze huurders van andere energiebronnen voorzien. Daarmee zijn onze huurders op de toekomst voorbereid en we putten de energiebronnen van onze aarde niet (of in ieder geval minder) uit.

Meer dan een energieneutraal woningbezit
Juist omdat wij het verschil willen maken, willen we meer doen dan werken aan ons doel om in 2030 een energieneutraal woningbezit te hebben. We willen meer dan het energieneutraal maken van onze woningen. Daarom zijn we bij Wonion gestart met de stappen van ‘The Natural Step’, een manier om duurzaamheid verder vorm te geven. Hier zijn we met medewerkers mee aan de slag gegaan. Dit levert kleine, maar ook grote veranderingen op. Zo scheiden we ons afval consequent, schakelen we bij vernieuwing van de bedrijfsauto’s over naar elektrisch rijden, maar werken we ook aan duurzame relaties net onze samenwerkingspartners en dagen we aannemers uit om duurzame ideeën te ontwikkelen. We richten ons op het zo min mogelijk schade toebrengen aan de aarde, vanuit het geloof en besef dat we als maatschappelijke organisatie een rol kunnen en moeten vervullen in het maken van het verschil op dit vlak. En daarnaast hebben we tevens het besef dat een duurzame toekomst leidt tot het (nog) beter besteden van ons maatschappelijk geld.

Eerste 11 woningen met renovatie naar nul-op-de-meter
Eind van dit jaar hoop ik dat ik kan zeggen dat wij erin zijn geslaagd om 11 woningen te hebben gerenoveerd naar nul-op-de-meter en dat deze woningen weer klaar zijn voor de toekomst. Ze worden in ieder geval all-electric, wat betekent dat de woningen na renovatie geen gasaansluiting meer hebben. Het verwarmen, de ventilatie en het koken gebeurt straks elektrisch. De benodigde energie wordt met zonnepanelen opgewekt.

Wij blijven op zoek
Wij blijven kijken naar manieren om onze bedrijfsvoering te verduurzamen. Hebt u goede ideeën? Dan horen we deze uiteraard graag.


Reacties

Bedankt voor uw reactie. Vervelend dat u niet tevreden bent met de gang van zaken. Eén van mijn collega’s neemt hierover contact met u op.
^AV
|
12-10-2017 12:34
Hallo

Wij als buurt willen een gesprek. Hoe het nu is en gaat is uiterst niet normaal. Er worden beloftes gemaakt en niet nagekomen. Er worden toezeggingen gedaan die niet uitkomen. En aangezien we er niet uitkomen op de huidige manier moet er een oplossing gevonden worden die past zoals de wet aangeeft. Niet op de manier zoals die nu in gang is gezet.
Herman Kraaijenbrink
|
6-10-2017 20:29
Door:
Email:
Plaats reactie:
Verzend
Delen via: