Mijn Wonion
inloggen
Zoeken
A A A
Menu
13-7-2016

Samen met Oude IJsselstreek werken aan verbinding en innovatie


Harrie Kuypers, directeur-bestuurder bij Wonion

Afgelopen vrijdag was ik aanwezig bij de installatie van Oude IJsselstreek’s nieuwe burgemeester. Wij hebben elkaar al eens eerder ontmoet, in zijn rol als wethouder van Doetinchem. Ik leerde Otwin van Dijk kennen als een empathische man, die weet wat er speelt in de samenleving. Dat is wat hij afgelopen vrijdag tijdens zijn speech ook noemde. Hij wil niet op afstand staan, maar juist midden in de maatschappij. En laat dat nou net hetgeen zijn, dat wij bij Wonion ook nastreven; weten wat er speelt en midden in de samenleving staan. Dat is, denk ik, ook nodig om een goed bestuurder te kunnen zijn. Of dat nu van een woningcorporatie, zoals Wonion, is of van een gemeente. Om leiding te kunnen geven aan een dienstverlenende gemeenschapsorganisatie, is verbinding met de maatschappij van groot belang. Mooi te horen dat we deze opvatting delen. Belangrijk ook, want Wonion werkt op veel terreinen (intensief) samen met de gemeente Oude IJsselstreek. Door samen de verbinding te zoeken, geloof ik dat we sterk werk kunnen verzetten in Oude IJsselstreek. En daarmee Oude IJsselstreek, maar ook de Achterhoek nog meer op de kaart kunnen zetten. Om de zakelijke afstand, maar meteen te elimineren; ik ga deze uitdaging graag samen met je aan, Otwin.

Achterhoek meest innovatie regio
Net als onze nieuwe burgemeester kan ik zeggen dat ik trots ben op de Achterhoek. De nuchtere mentaliteit die hier heerst, past bij mij. ‘Niet lullen, maar poetsen’, is een uitdrukking die niet alleen op het lijf van menig Achterhoeker is geschreven, maar ook op die van mij. Al woon ik in Druten. De Achterhoek pakt aan en is, volgens Otwin, de meest innovatieve regio van ons land. Vanuit Wonion leveren we daar graag een bijdrage aan. Niet omdat innovatie ons doel is, maar wel omdat we geloven dat innovatie ons verder kan helpen om de woonlasten voor onze huurders te verlagen. Dat is ook de reden dat wij investeren in Nul-op-de-meter (NOM) woningen.

Investeren in NOM woningen
Wij hebben in 2015 de eerste 32 NOM woningen opgeleverd in Ulft. Dit zijn all-electric woningen die zo zijn gebouwd dat het energieverbruik en de opwek van energie in evenwicht is. Met een bewust energieverbruik is het mogelijk dat de totale energierekening op nul uitkomt. Wij investeren in NOM woningen, om zo de energiekosten voor onze huurders fors te beperken. Op die manier blijven de woonlasten voor huurders betaalbaar. Dit maakt het mogelijk om betaalbaar wonen in een kwalitatief goede woning mogelijk te maken. En dat is waar wij als corporatie naar streven; goed en betaalbaar wonen voor mensen met een kleine portemonnee.

Huurders profijt van innovatie
Omdat de Achterhoek een krimpregio is, zal de nadruk de komende jaren komen te liggen op het verbeteren van onze bestaande woningen. Nieuwbouw neemt, in vergelijking met de afgelopen jaren, af. Op enkele plekken bouwen we nog nieuwe woningen. Vaak zijn dit plekken, waar we al eerder verouderde woningen hebben gesloopt, zoals in de Vogelbuurt in Ulft. Meestal bouwen we dan ook minder woningen terug dan er stonden, om zo in te spelen op de krimpende bevolking. Als we nieuwe woningen bouwen, gaan we voor NOM woningen, om zo bij te dragen aan onze ambitie om in 2030 energieneutraal te kunnen zijn. Deze ambitie streven wij na om het wonen nu, en in de toekomst, betaalbaar te houden. Bij het zoeken naar goede, steeds betere energieconcepten voor onze woningen, dagen we marktpartijen uit om, binnen een samenwerkingsverband met ketenpartners, met goede plannen te komen. We merken dat deze manier van aanbesteden leidt tot innovatieve concepten, die we niet voor mogelijk hadden gehouden bij traditionele aanbestedingsvormen. We krijgen meer kwaliteit voor ons geld. En daar hebben onze huurders uiteindelijk profijt van. Daar doen we het voor.

Nadere kennismaking na vakantie
Vanaf aankomen weekend ben ik een aantal weken niet in de innovatieve Achterhoek te vinden. Ik ga genieten van een vakantie samen met mijn vrouw, dochters, schoonzoon en kleindochter. Ik wil u via deze weg een mooie en hopelijk zonnige zomer toewensen. Na mijn vakantie sta ik te popelen om innovatieve projecten, zoals de nieuwbouw van 38 NOM woningen in de Vogelbuurt in Ulft, verder tot uiting te zien komen en tevens nader kennis te maken met Otwin van Dijk, Oude IJsselstreek’s nieuwe burgemeester.

Een fijne zomer!


Reacties

Er zijn nog geen reacties aanwezig.
Door:
Email:
Plaats reactie:
Verzend
Delen via: