Mijn Wonion
inloggen
Zoeken
A A A
Menu
10-3-2016

Helpt u ons wonen betaalbaar te houden?


Harrie Kuypers, directeur-bestuurder bij Wonion

In mijn vorige weblog vertelde ik dat eind 2015 een paar honderd huurders een huurachterstand hadden en dat wij met een flink aantal daarvan een betalingsregeling hebben getroffen. Ik nam u mee in wat wij doen om betaalbaar wonen mogelijk te maken en wat we doen op het moment dat het wonen voor een huurder even niet meer zo betaalbaar is. Wij proberen huurders in financiële moeilijkheden zoveel mogelijk te helpen. Maar wat is betaalbaar wonen nu precies? Om in beeld te brengen wat voor onze huurders betaalbaar wonen is, voeren we dit jaar een woonlastenonderzoek uit in samenwerking met huurdersvereniging Wij Wonen, de Woonbond, de gemeente Oude IJsselstreek en SchuldHulpMaatje. Ik vertel u daar graag meer over.

Wat voor de één betaalbaar is, is voor de ander onbetaalbaar
Om een beeld te krijgen hoeveel geld huurders in de gemeente Oude IJsselstreek kwijt zijn aan woonlasten gaan we een onderzoek hiernaar uitvoeren. De uitkomsten van dit onderzoek kunnen meegenomen worden in onze beleidsvorming om de betaalbaarheid van het wonen te structureren. We gaan een enquête versturen onder onze huurders waarin we een aantal vragen stellen over onder andere uw inkomen, het al dan niet ontvangen van huurtoeslag, de verwachte inkomensontwikkeling, het energieverbruik, uw huishoudsamenstelling. Uiteraard worden de gegevens van deze enquête vertrouwelijk behandeld.

Oplossingen om schulden te vermijden
We hopen met dit onderzoek inzicht te krijgen in de betaalbaarheid van de woonlasten van onze huurders en in mogelijke betaalbaarheidsrisico’s die zich (kunnen) voordoen. Deze bevindingen kunnen als input dienen voor ons beleid en we zullen kijken naar concrete oplossingen om schulden bij onze huurders te vermijden. Huurders van Wonion ontvangen één dezer weken een vragenlijst. Ik hoop dat u hieraan mee wilt doen, zodat wij op basis van zoveel mogelijk gegevens kunnen blijven werken aan het optimaliseren van de betaalbaarheid van het wonen in Oude IJsselstreek.

Blik op totale woonlasten
Omdat wij het belangrijk vinden dat mensen met een bescheiden inkomen goed én betaalbaar kunnen wonen bij ons, kijken we niet alleen naar een betaalbare huurprijs, maar naar de totale woonlasten van huurders. De woonlasten bestaan uit de huur en hetgeen u betaalt voor gas, elektriciteit en water. De energieprijzen zijn in het verleden behoorlijk gestegen en deze prijsontwikkeling blijft onvoorspelbaar. Daarom investeren wij in energiezuinige woningen en zelfs nul-op-de-meter-woningen. Door onze woningen energiezuiniger te maken, gaat u minder betalen voor energie en bent u in de toekomst minder afhankelijk van de sterk fluctuerende energieprijzen. Door deze energetische ingrepen hebben wij ervoor gezorgd dat circa 80% van onze woningen een groen energielabel heeft. Wij blijven investeren in onze woningen, om uiteindelijk al onze woningen van een groen energielabel te kunnen voorzien.

Wij zien uw reactie graag!
U zou ons (en daarmee uiteindelijk uzelf) helpen, wanneer u meedoet aan het woonlastenonderzoek door de vragenlijst in te vullen die u binnenkort aantreft. Wij zien uw bijdrage graag tegemoet en hebt u nu al een vraag of een opmerking? Laat dan een reactie achter onder deze weblog.


Reacties

Er zijn nog geen reacties aanwezig.
Door:
Email:
Plaats reactie:
Verzend
Delen via: