Mijn Wonion
inloggen
Zoeken
A A A
Menu
21-12-2016

Genoeg licht tijdens donkere dagen


Harrie Kuypers, directeur-bestuurder Wonion

Het is mooi om te zien dat in deze donkere dagen voor kerst, de tuinen van veel van onze woningen verlicht zijn door kerstlampjes. Een beetje licht in deze donkere dagen. Donker zijn de dagen wel, nu we het einde van het jaar naderen, maar minder leuk zijn ze zeker niet. Ook aan het eind van het jaar gebeuren er mooie dingen. Zo hebben wij onlangs een goed plan gekozen voor het bouwen van 22 nul-op-de-meter (NOM) woningen aan de Vulcaanstraat en Handelstraat in Terborg. Weer een stap verder naar een energieneutraal woningbezit in 2030!

Een energieneutraal woningbezit in 2030 is onze ambitie. Daar gaan we voor, omdat we goede en betaalbare woningen willen realiseren voor mensen met een kleine portemonnee. Om woningen nu én in de toekomst betaalbaar te houden, is het zaak om te investeren in woningen die zo min mogelijk energie verbruiken of nog beter: geen energieverbruiken, zoals de 22 nieuw te bouwen woningen in Terborg. De energierekening vormt immers een steeds groter onderdeel van onze totale woonlasten. Door deze minimaal te houden, blijven de woonlasten beperkt.

22 NOM-woningen in Terborg
Wij hebben dit jaar een aantal woningen aan de Vulcaanstraat en Handelstraat in Terborg gesloopt, omdat deze niet meer voldeden aan de eisen van deze tijd. We hebben drie consortia gevraagd om een plan te bedenken voor 22 nieuw te bouwen woningen op deze locatie. Vorige week kozen we het plan van consortium ‘OptimumPlus’, aangevoerd door Klomps Bouwbedrijf en de Van Campen bouwgroep, als best passend plan voor deze locatie. Het plan omvat 14 levensloopbestendige woningen en acht starters appartementen waar bewoners met nul-op-de-meter kunnen wonen. Dit betekent dat de woningen zoveel energie opwekken dat het mogelijk is om er zonder extra energiekosten te wonen. De woningen krijgen een extra goede schilisolatie, zonnepanelen en een duurzame warmte opwekker in de vorm van een luchtwarmtepomp. In 2017 start de bouw van deze nieuwbouwwoningen aan de Vulcaanstraat en Handelstraat in Terborg.

Wij investeren
Ik ben blij met dit mooie plan, zo net voor het einde van het jaar. Al hebben we in 2016 nog veel meer geïnvesteerd in onze woningen. Zo hebben wij dit jaar 190 verouderde ketels vervangen door hoogrendementsketels, hebben we onderhoud gepleegd aan 27 woningen in combinatie met isolerende maatregelen en hebben we op verzoek van circa 30 huurders isolerende maatregelen aangebracht in hun woning. We blijven investeren in goed en betaalbaar wonen. Zo starten we in 2017 onder andere met de renovatie van 10 woningen aan het Zwaluwenhof in Varsseveld en bouwen we 38 nul-op-de-meter woningen in de Vogelbuurt in Ulft en daarmee ronden we de nieuwbouw van huurwoningen in deze wijk af.

Kerstwens
Graag vertel ik u nog wat meer over hoe we ons geld hebben besteed in 2016 en wat onze plannen zijn voor 2017. Dat volgt in het nieuwe jaar. Voor nu wil ik u hele prettige kerstdagen toewensen en een fantastische jaarwisseling! In het nieuwe jaar verdwijnen de kerstlampjes langzaam maar zeker weer uit de voortuinen. Dat is jammer voor het aanzicht, maar we besparen daarmee wel energie. En voor we het weten is het alweer de langste dag van het jaar.


Delen via: