Mijn Wonion
inloggen
Zoeken
A A A
Menu
27-8-2015

Een woning die past bij uw portemonnee


Harrie Kuypers, directeur-bestuurder Wonion

Wij zijn er voor mensen met een kleine portemonnee. Mensen die aangewezen zijn op een sociale huurwoning. Juist omdat zij niet heel veel te besteden hebben, zorgen wij dat we betaalbare woningen realiseren. Om te kunnen zeggen of een woning betaalbaar is, kijken we niet alleen naar de huurprijs, maar naar de totale woonlasten van een woning. Deze bestaan uit de huur en de gas-, water- en lichtkosten. De woonlasten van een woning bepalen of een woning betaalbaar is of niet. Daarom sturen wij op betaalbare woonlasten. Dit maken we voor u inzichtelijk bij het huren van een woning. Daarnaast gaan we vanaf 1 januari 2016 onze woningen passend toewijzen. Wat dit inhoudt vertel ik u graag.

Woonlasten in beeld
Om u een indicatie te geven van de woonlasten die horen bij een woning, hebben wij sinds afgelopen juni een woonlastenindicator op de website www.thuisindeachterhoek.nl, de website waarop wij onze woningen aanbieden, geplaatst. Deze woonlastenindicator geeft naast de huurprijs van een woning, waar mogelijk, ook een schatting van de energielasten. De energielasten worden berekend op basis van de gegevens van de woning (zoals isolatie, dubbel glas etc.), de technische installatie (HR-ketel etc.) en uw persoonlijke situatie. Bij de berekening wordt rekening gehouden met een aantal persoonlijke kenmerken zoals leeftijd, gezinssamenstelling en opleiding. Zo krijgt u een betrouwbare voorspelling van uw totale woonlasten. U heeft dan een beter beeld of de woning voor u betaalbaar is.

Door onze investeringen minder afhankelijk van wisselende energieprijzen
Wij vinden het belangrijk dat u goed en betaalbaar kunt wonen. Daarom investeren wij in energiezuinige, energieneutrale en zelfs energienotaloze woningen. Door hierin te investeren houden wij de energielasten voor een woning laag en zorgen wij ervoor dat u minder afhankelijk bent van de vaak fluctuerende energieprijzen. Ons streven is om in 2017 onze woningen op gemiddeld energielabel B te hebben. En dat gaat lukken, want we zijn al een flink eind op weg. Onze uiteindelijke ambitie is om in 2030 energieneutraal te zijn.

Passend toewijzen
Ook het Rijk is bezig met het instellen van wet- en regelgeving om betaalbaar wonen voor mensen met een kleine portemonnee te kunnen borgen. Eén van de manieren waarop zij dit willen doen is door woningcorporaties passend te laten toewijzen. Helaas en tot mijn verbazing gaat de minister bij de beantwoording van de vraag of een woning wel of niet ‘passend’ is bij een bepaald inkomen, niet uit van de totale woonlasten, maar van enkel de ‘kale huur’ van een woning. Dit vormt echter maar een deel van de totale woonlasten. Het kan zomaar zijn dat een woning welke in de kale huur niet ‘passend’ is, als gevolg van het feit dat die woning energiezuinig is, in totaliteit lagere woonlasten heeft dan een woning die in kale huur volgens de minister wel passend is (maar minder energiezuinig). Wij, en met ons veel corporaties, investeren juist veel in het energiezuinig maken van onze woningen, om de totale woonlasten voor huurders laag te houden. Desondanks moeten corporaties vanaf 1 januari 2016 aan minstens 95 procent van de nieuwe huurders die afhankelijk zijn van huurtoeslag een woning toewijzen met een huur onder de lage of hoge aftoppingsgrens (575 of 618 euro, afhankelijk van de gezinssamenstelling). En dat gaan wij doen.

Wijzigingen bij het huren van een woning per 1 januari 2016
Deze regelgeving sluit wel aan bij ons uitgangspunt om te streven naar betaalbare woningen die passen bij de portemonnee van onze huurders. Tegelijkertijd geeft deze regel ons minder bewegingsvrijheid. Om een voorbeeld te geven: wanneer wij investeren in energetische maatregelen, waardoor uw woning energiezuiniger wordt, dan gaat de huurprijs van uw woning omhoog. Dit werkt zo in het puntensysteem dat de huurprijs van uw woning bepaald. U gaat echter niet meer betalen aan woonlasten, omdat u bespaart op uw energielasten. Deze investeringen worden voor ons straks lastiger om te doen, omdat de meeste woningen onder de aftoppingsgrenzen moeten blijven. Uiteraard blijven wij zoeken naar manieren om onze woningen energiezuinig te maken. Voor u als klant betekent deze nieuwe regel dat u niet meer onbeperkt woningen kunt huren tot de maximale huurgrens. Dit zien wij overigens niet als iets verkeerds. Doordat klanten straks vaker woningen huren die passend zijn bij hun inkomenssituatie, maakt dat de betaalbaarheid van het wonen beter wordt. En dat is waar wij voor gaan: betaalbaar wonen.


Reacties

Er zijn nog geen reacties aanwezig.
Door:
Email:
Plaats reactie:
Verzend
Delen via: