Mijn Wonion
inloggen
Zoeken
A A A
Menu
2-4-2015

Een warm huis, zonder tocht en kou


Harrie Kuypers, directeur-bestuurder Wonion

Een comfortabele, warme woning is iets wat we allen prettig vinden. Tocht, kou en een torenhoge energierekening zit niemand op te wachten. Dat beseffen wij ons goed. Daarom investeren we in kwalitatief goede en energiezuinige woningen. Dit is terug te zien in de investeringen die wij doen. In 2014 hebben wij meer dan 12 miljoen euro geïnvesteerd in nieuwbouw, renovatie van woningen, duurzaamheidsverbeteringen en onderhoud van woningen. Meer hierover en over andere investeringen die wij hebben gedaan en activiteiten die wij hebben ondernomen in 2014 leest u terug in het jaarverslag. Deze staat nu online (klik hier om naar het jaarverslag van Wonion over 2014 te gaan).  U kunt in het jaarverslag lezen dat wij gaan voor goed én betaalbaar wonen. Er zijn huurders die dit beamen, maar er zijn ook huurders die hier kritische vragen over stellen. Zo kwam er ook vandaag een vraag binnen via Facebook, na publicatie van ons jaarverslag. Een vraag over de hoogte van de huur en over mogelijkheden voor isolatie. Ik vertel u hier graag wat meer over.

Hoogte van de huur
Wij vinden het belangrijk dat de huur die u betaalt, past bij de kwaliteit van de woning en dat onze woningen betaalbaar zijn. Wij willen de huurprijzen niet maximaliseren. Daarom vragen wij niet het maximale bedrag wat wij mogen vragen voor een sociale huurwoning. Het maximale bedrag dat wij mogen vragen voor een sociale huurwoning wordt berekend volgens een puntensysteem. Dit puntensysteem geeft de kwaliteit van de woning aan. De woning krijgt punten voor onder meer de oppervlakte van de vertrekken, voorzieningen in de keuken en het sanitair, de energieprestatie en woonomgeving. Bij het puntenaantal hoort een maximale huurprijs die een verhuurder mag vragen. Wonion vraagt niet die maximale huurprijs, maar 71 procent daarvan. Waarom 71 procent? Bij bepaling van dit percentage hebben wij onder andere gekeken naar de woonlasten voor onze huurders (wat is nu en in de toekomst nog betaalbaar) en naar de relatie tussen prijs en kwaliteit van de woning. Daarnaast kijken we verder dan enkel de huurprijs. We kijken ook naar de totale woonlasten, waar de energielasten een belangrijk onderdeel van uitmaken. Wij investeren daarom in het energiezuiniger maken van onze woningen, zodat u minder energielasten betaald en daarmee uw woonlasten naar beneden gaan en het wooncomfort toeneemt. Wij vragen een beperkte huurverhoging voor deze investeringen, maar daarbij kunnen wij in principe aangeven dat de huurverhoging die u voor de investeringen betaalt, lager is dan het bedrag dat u bespaart op uw energierekening. Zo zorgen wij ervoor dat u onder de streep altijd voordeliger uit bent. Betaalbaar wonen is én blijft ons uitgangspunt.

Mogelijkheden voor isolatie
Wij krijgen regelmatig vragen binnen van huurders die zich afvragen of hun woning niet geïsoleerd kan worden, omdat het tocht, ze last hebben van kou of omdat de energierekening te hoog is. Wij zijn blij dat ze deze vraag aan ons stellen. Wij knappen onze woningen namelijk projectgewijs op en we kunnen niet alles tegelijk aanpakken. U hoeft echter niet te wachten totdat u bericht van ons krijgt dat wij uw woning gaan verbeteren. U kunt dit zelf ook bij ons aangeven! Heeft uw woning energielabel D of slechter (u kunt het energielabel voor uw woning opzoeken op www.zoekuwenergielabel.nl) en u zou graag een verbetering van uw wooncomfort zien? Neemt u dan contact met ons op. Onze beleidsadviseur Techniek, Ingrid Pierik, bekijkt graag samen met u naar de mogelijkheden. Zij is te bereiken op (0315) 69 60 79 of via i.pierik@wonion.nl.

Betaalbaar wonen is én blijft uitgangspunt
Ik hoop dat ik u op deze manier wat meer inzicht heb kunnen geven in onze keuzes, hoe wij de hoogte van de huur bepalen en wanneer wij overgaan tot verbetering van onze woningen. Meer over Wonion en onze activiteiten in 2014 leest u in ons jaarverslag. Wij blijven in de tussentijd hard werken aan betaalbaar wonen, zodat we u een thuis kunnen geven in Oude IJsselstreek. Een warm en comfortabel thuis, zonder toch en kou!


Reacties

Er zijn nog geen reacties aanwezig.
Door:
Email:
Plaats reactie:
Verzend
Delen via: