Mijn Wonion
inloggen
Zoeken
A A A
Menu

All electric, zonnepanelen en wellicht een Solarpark


Harrie Kuypers, directeur-bestuurder bij Wonion

De Vogelbuurt in Ulft heeft een ware metamorfose gehad. Inmiddels zijn we aangekomen bij het, voor ons, laatste onderdeel van de vernieuwing van deze wijk: de realisatie van 38 nul-op-de-meter huurwoningen. De bouw start deze maand en de verhuur voor de eerste woningen is 7 april gestart en de rest volgt begin mei. Het bouwen van nul-op-de-meter woningen past binnen onze ambitie om energieneutraal te zijn in 2030. We denken vooruit, maken toekomstplannen en ondertussen zitten we niet stil: we handelen nu! 

Nul-op-de-meter-woningen met betaalbare woonlasten
Wij gaan voor goed en betaalbaar wonen. Om dit te realiseren, investeren wij in woningen die energiezuinig zijn of zelfs zoveel energie opwekken dat het mogelijk is om er zonder extra energiekosten te wonen: de zogenaamde nul-op-de-meter woningen. Het beperken van de energielasten scheelt aanzienlijk in de woonlasten. De gevel, het dak en de vloeren van de 38 woningen worden hoogwaardig geïsoleerd. Daarnaast krijgen de woningen zonnepanelen, vloerverwarming en een warmtepomp, waarmee in de zomer beperkt gekoeld kan worden. Om warmteverlies te voorkomen, worden de woningen kierdicht gebouwd.

Groene en toekomstgerichte wijk
De realisatie van de 38 nul-op-de-meter woningen in de Vogelbuurt in Ulft, is voor ons de afronding van de vernieuwing van de wijk. De Vogelbuurt heeft zich de afgelopen jaren ontwikkeld tot een groene en veilige wijk, met woningen die voldoen aan de eisen van deze en de toekomstige tijd. Zo bestaan de 38 woningen uit kleine gezinswoningen en 10 levensloopbestendige woningen; woningen met het woonprogramma op de begane grond. Dit maakt dat de woningen aansluiten bij de toenemende behoefte aan woningen voor kleine huishoudens en senioren.

Nu al gemiddeld energielabel B
Wij bouwen niet alleen in de Vogelbuurt nul-op-de-meter woningen, nieuwbouw is bij ons per definitie nul-op-de-meter en all electric: er komt geen aardgas meer aan te pas. En bij het opknappen van woningen, brengen we het energielabel naar een groen energielabel. Het resultaat van onze inspanning is dat onze woningen eind 2016 gemiddeld al een energielabel B hadden. Volgens het in 2012 gesloten convenant van Aedes, branchevereniging van woningcorporaties, met het kabinet, de Woonbond en Vastgoed Belang hoeft dit pas in 2021 het geval te zijn.

Zonnepanelen, warmtepompen en wellicht een Solarpark
Ons doel is om in 2030 energieneutraal te zijn. Het Klimaatakkoord van Parijs vereist dat we pas in 2050 energieneutraal zijn, maar met een gezamenlijke inzet op alle fronten moet het eerder lukken. We zien het als een uitdaging om met nieuwe, energiezuinige oplossingen te komen. Zo plaatsen we sinds 2011 standaard zonnepanelen na renovatie of nieuwbouw. Sinds 2012 gebeurt dit ook bij een woning die wisselt van huurder. Dat heeft er toe geleid dat inmiddels 12% van onze woningen over zonnepanelen beschikt. Voor een kleine groep woningen bieden zonnepanelen geen oplossing door gebrek aan ruimte of rendement. Voor deze groep zijn wij aan het onderzoeken of het aanleggen van een Solarpark, dat zonne-energie levert voor deze woningen, een oplossing biedt. Ook verwachten we in de toekomst meer warmtepompen te installeren.

Ambitie gaat verder dan besparen van energie
Onze ambitie blijft niet beperkt tot het besparen van energie. We hechten ook belang aan de duurzame productie van bouwmaterialen en grondstoffen. We zoeken nog naar een juiste aanpak. Een aanpak waar Wonion sinds kort mee aan de slag is gegaan, is die van The Natural Step. We zoeken naar een manier om duurzaamheid nog meer te integreren in ons denken, handelen en in ons bedrijfsmodel. Daar kan The Natural Step ons bij helpen.

Toekomstvisie & tegelijkertijd nu plannen in praktijk brengen
We denken vooruit en blijven plannen maken, om uiteindelijk in 2030 energieneutraal te kunnen zijn. Daarnaast leven we in het hier en nu en brengen we onze plannen in de praktijk. De 38 nul-op-de-meter woningen die we in de Vogelbuurt in Ulft bouwen zijn daar een mooi voorbeeld van. Ben je geïnteresseerd? De verhuur van de eerste nul-op-de-meter woningen in de Vogelbuurt is op 7 april gestart. De overige woningen staan vanaf 2 mei op www.thuisindeachterhoek.nl. Klik hier om naar de verhuurbrochure en tekeningen te gaan. Reageren kan alleen wanneer u ingeschreven staat als woningzoekende bij Thuis in de Achterhoek. Wij verwachten dat de woningen eind dit jaar gereed zijn voor gebruik.


Reacties

Er zijn nog geen reacties aanwezig.
Door:
Email:
Plaats reactie:
Verzend
Delen via: