Wonion biedt u aan om te stoppen met koken op gas en over te stappen op inductiekoken

Wonion legt daarvoor geheel gratis een nieuwe elektragroep in uw meterkast aan. Wel moet u zelf een inductiekookplaat en nieuwe pannen kopen. Heeft u interesse? Lees dan bijgaande tekst en meldt u zich dan aan bij Wonion…

Nederland gaat stoppen met het gebruik van aardgas. Vanaf 1 juli 2018 is de aansluitplicht voor nieuwbouwwoningen op het gasnet vervallen. Dit betekent dat alle nieuwbouw gasloos gebouwd moet worden. Een andere maatregel van de overheid om het gasverbruik minder aantrekkelijk te maken, is het verhogen van de energiebelasting op gas. De energiebelasting op elektriciteit wordt lager, maar de opslag voor duurzame energie (ODE) stijgt weer.

Wonion heeft in 2012 al de eerste all-electric woningen gebouwd en de ervaringen zijn goed. Voor de bestaande woningen is het lastiger om van het aardgas af te gaan. Een eerste stap is het overstappen naar elektrisch koken. Op dit moment koken de meeste mensen nog op gas, maar steeds meer stappen over. Want koken op elektriciteit heeft ook voordelen. Zeker als u kiest voor inductie. De meest zuinige manier van elektrisch koken is namelijk koken met inductie.

Wat betekent dit voor u?

Wilt u elektrisch koken?
Als u nu op gas kookt en u wilt over op elektrisch koken, dan heeft u een zogenaamde kookgroep nodig. Dit bestaat uit een kookgroepautomaat van 7360 Watt in de meterkast en een speciale stekkeraansluiting in de keuken. Voorheen betaalde de huurder dit zelf, maar nu regelt en betaalt Wonion deze aanpassing. Via deze link kunt een kookgroep bij Wonion aanvragen. De kosten voor een elektrische kookplaat en eventueel nieuwe pannen zijn natuurlijk wel voor u zelf.

Reageert u op een woning van Wonion?
Als u wilt verhuizen en u reageert op een woning van Wonion, dan kunt u in deze woning waarschijnlijk alleen elektrisch koken. Wonion gaat namelijk bij mutatie een kookgroep in de woning aanbrengen waardoor de woning geschikt is voor een inductiekookplaat. De gasleiding van de meterkast naar de keuken wordt afgekoppeld waardoor deze niet meer te gebruiken is.

Krijgt u een nieuwe keuken?
Het uitzoeken van een nieuwe keuken is een goed moment om over te stappen op elektrisch koken. Ook hier geldt dat Wonion zorgt voor de aanpassing in de meterkast zodat u een inductiekookplaat kunt (laten) installeren.

Inductiekookplaat
Het koken op een inductiekookplaat lijkt het meest op koken op gas. De temperatuur is snel en goed te regelen. Het is wel veiliger dan op gas, omdat er geen vuur meer is en u niet per ongeluk het gas aan kunt laten staan. Daarbij wordt de kookplaat alleen heet als er een pan op staat. Deze koelt snel weer af als de pan verwijderd wordt. Verder is een inductie kookplaat makkelijk schoon te maken. Er zijn vele soorten en maten inductiekookplaten, waardoor de prijzen sterk verschillen. Afhankelijk van de functies, het vermogen en merk variëren de prijzen van € 300 tot € 3.000. Laat u daarom goed adviseren over de (on)mogelijkheden van het apparaat.

Pannen voor inductie
Voor het koken op inductie zijn geschikte pannen nodig. Inductie werkt namelijk met magneten, dus de bodem van de pan moet een stalen laag hebben. Met een magneet kunt u controleren of uw pannen geschikt zijn. Als de magneet door de pan wordt aangetrokken, kan hij gebruikt worden op een inductiekookplaat. Gietijzeren pannen zijn ook geschikt voor koken op inductie. Wel is het belangrijk dat er geen braampjes aan de pannen zitten. Dit is te controleren door de pan over een krant te strijken. Als er braampjes aan de pan zitten, zal de krant scheuren en de pan veroorzaakt dan krassen op de inductiekookplaat. Als u de pan op de kop zet, kunt u met een liniaal of waterpas controleren of de bodem van de pan vlak is.

Als u nieuwe pannen gaat kopen let u dan op dit teken:

 
Dit teken geeft namelijk aan dat de pannen geschikt zijn voor een inductiekookplaat.
 
Pacemaker
Het magnetisme kan invloed hebben op de instellingen van een pacemaker. Als u een pacemaker heeft, is het dus belangrijk om eerst met uw arts te overleggen of u een inductie kookplaat mag gebruiken. Als dit niet kan, is een keramische kookplaat een goed alternatief.

Verbruik
Natuurlijk is uw verbruik afhankelijk van hoeveel u kookt. Maar gemiddeld verbruikt een huishouden 37 m³ gas als er op gas gekookt wordt en 175 kWh met een inductiekookplaat (bron: milieu centraal). Met de huidige energieprijzen is koken op inductie nog ongeveer €10,- per jaar duurder. Maar dit wordt natuurlijk gauw anders als de gasprijzen gaan stijgen. Wat betreft CO₂ uitstoot is het ongeveer gelijk. Zodra de elektriciteit duurzaam wordt opgewekt, daalt natuurlijk de CO₂ uitstoot voor elektrisch koken. Hiervoor zijn zonnepanelen een goede oplossing.