Nieuwbouw kleinschalig woonzorgcentrum Herbergier Terborg van start

Onlangs is het startsein gegeven voor de realisatie van het nieuw te bouwen woonzorgcentrum Herbergier in Terborg. In aanwezigheid van, de bouwende partij Klomps Bouwbedrijf, gemeente Oude IJsselstreek en opdrachtgevers De Drie Notenboomen en wooncorporatie Wonion gaven de zorgondernemers Han en Katja Brom het startsein met de onthulling van het bouwbord. Het kleinschalige woonzorgcentrum wordt duurzaam gebouwd, met aandacht voor een prettig binnenklimaat. Als alles volgens planning verloopt, is het nieuwe woonzorgcomplex eind 2023 klaar voor bewoning.

Het huidige pand van de Herbergier aan de Hoofdstraat in Terborg is in matige technische staat en voldoet niet meer aan de eisen van deze tijd. Wonion ontwikkelde daarom samen met De Drie Notenboomenzorgondernemers en in afstemming met de gemeente een plan voor de bouw van een nieuw woonzorgcentrum. Het nieuwe woonzorgcentrum wordt gebouwd aan het Gravenpad in Terborg. Dit is op steenworp afstand van het huidige pand. bewoners van de Herbergier blijven hiermee in vertrouwde omgeving.

 

Een duurzaam gebouw met aandacht voor circulariteit

Het nieuwe kleinschalige woonzorgcentrum voor mensen met geheugenproblemen omvat 17 zorgkamers voor bewoners van de Herbergier en een woning voor de zorgondernemers. Naar verwachting kunnen bewoners rond de jaarwisseling van 2023/2024 het nieuwe aansprekende gebouw, met eigentijdse en comfortabele zorgkamers betrekken. Het kleinschalige woonzorgcentrum wordt gebouwd met circulair toepasbare materialen en met aandacht voor een prettig binnenklimaat. Gerrolt Ooijman, directeur-bestuurder bij Wonion, licht toe: “Wonion vindt het belangrijk om duurzaam te bouwen. Bij de bouw van de Herbergier komt dit onder andere tot uiting door houtbouw toe te passen en in de gevelafwerking gebruik te maken van hergebruikte materialen. En in de toekomst zijn nagenoeg alle bouwonderdelen bij verbouw of sloop opnieuw te gebruiken. Ook wordt het nieuwe gebouw voorzien van overstekken om de warmteontwikkeling in het gebouw te beperken en het binnenklimaat aangenaam te houden.” Janine Kock, wethouder Gemeente Oude IJsselstreek, vult aan: “We zijn als Gemeente Oude IJsselstreek blij met een initiatief als de Herbergier. Kleinschalige zorg, dat past bij Oude IJsselstreek. Iedereen wil een fijn thuis in een prettige omgeving. En dat geldt ook voor onze inwoners die zorg nodig hebben.”

Woonconcept de Herbergier

In de Herbergier biedt het zorgondernemers-echtpaar, Katja en Han Brom, mensen met een geheugenprobleem een huis waar ze fijn kunnen wonen. Hun visie is dat de bewoners zo veel mogelijk het leven voort kunnen zetten zoals ze het thuis gewend waren binnen de mogelijkheden die zij hebben. Het uitgangspunt: wat kunnen de mensen nog wel en hoe kunnen we eenieder zo veel mogelijk meenemen in het gewone leven. “Verhuizen is voor iedereen spannend. Zeker voor mensen met geheugenproblemen is dit een grote verandering. Het is daarom fijn dat het nieuwe gebouw dichtbij het huidige pand gebouwd wordt. De woonomgeving blijft daarmee vertrouwd voor de bewoners èn we kunnen zo nu en dan langslopen om een kijkje te nemen op de nieuwe locatie. “