Gevel van woning aan Heuvelstraat in Silvolde krijgt duwtje: start van duurzame sloopwerkzaamheden

De woningen aan de traditioneel ingerichte straat in Silvolde zijn sterk verouderd en maken plaats voor nieuw te bouwen woningen. De herontwikkeling van de straat wordt zoveel mogelijk circulair uitgevoerd, verschillende materialen worden hergebruikt. Hiervoor is het van belang dat materialen niet beschadigen tijdens de sloopwerkzaamheden. Het slopen van de woningen gebeurt daarom uiterst zorgvuldig en is een arbeidsintensief traject. Eén van de bewoners van de Heuvelstraat, de heer Bannink, duwde maandag 29 juni vroeg in de ochtend de eerste gevel van één van de verouderde woningen om. Met deze symbolische handeling is officieel gestart met het op duurzame wijze plaats maken voor de bijzondere nieuwe inrichting van de straat.

De heer Bannink gaf maandagochtend 29 juni het startsein voor het slopen van 34 woningen in de Heuvelstraat. De heer Bannink: "Dat de sloop van de woningen vandaag van start zou gaan was voor de bewoners van de Heuvelstraat geen verrassing. Dat één van hun buren de eerste gevel een duwtje gaf wel. Net als mijn buren ben ik blij dat de werkzaamheden nu echt gestart zijn, ik kijk uit naar het moment dat ik de sleutel van de nieuwbouwwoning ontvang." De afgelopen periode zijn er al voorbereidende werkzaamheden verricht. Zo zijn de dakpannen allemaal handmatig van de daken verwijderd en gesorteerd. Ruim 6.000 dakpannen maken onderdeel uit van het circulaire plan aan de Heuvelstraat en zijn ook onderdeel van de nieuwe dakbedekking. Ook een deel van de bakstenen blijft in de Heuvelstraat en wordt na het ambachtelijk afbikken van cementresten opnieuw als baksteen ingezet. Gerrolt Ooijman, directeur-bestuurder Wonion: "Met de circulaire aanpak van de Heuvelstraat zetten we samen met de gemeente Oude IJsselstreek en andere partijen een extra stap als het gaat om duurzaamheid. Niet alleen zetten we een extra stap in de ontwikkeling van de woningen, we bekijken ook de mogelijkheden op het gebied van warmteopwekking, afvalscheiding en watergebruik.


Groen karakter

De Heuvelstraat wordt een straat met een groen karakter. Er worden 28 nieuwe woningen gerealiseerd. De nieuw te bouwen woningen worden duurzaam en energieneutraal. Niet alleen de woningen maken plaats voor nieuw te bouwen woningen, ook de openbare ruimte wordt opnieuw ingericht. De straat wordt autoluw ingericht, waarbij uit het zicht geparkeerd wordt. Bewoners van de Heuvelstraat zijn nauw betrokken bij de herinrichting van de Heuvelstraat.


Planning

De nieuw te bouwen woningen worden gebouwd in twee fases. Naar verwachting worden de eerste contouren in de laatste maanden van dit jaar zichtbaar. Als alles volgens planning verloopt zijn de eerste woningen medio de twee helft van volgend jaar weer bewoond. Na de realisatie van de eerste fase verschuiven de werkzaamheden naar het hoger gelegen deel van de Heuvelstraat, fase 2. Naar verwachting is de metamorfose en vergroening van de Heuvelstraat eind 2022 afgerond.

 

Meer zien van de start sloophandeling? Bekijk het filmpje