Mijn Wonion
inloggen
Zoeken
A A A
Menu
19-11-2015

Wonion wijst sociale huurwoning passend toe

Woningcorporaties moeten bij het toewijzen van sociale huurwoningen voldoen aan de nieuwe regels. De overheid wil hiermee voorkomen dat huishoudens met lage inkomens in te dure woningen terecht komen.

Wat is passend toewijzen?
Passend toewijzen betekent dat de huurprijs van de woning die u krijgt aangeboden past bij uw inkomen. Naast uw inkomen bepaalt ook de samenstelling van uw huishouden voor welke woning u in aanmerking komt. Het voorkomt dat huurders in betalingsproblemen komen en dat de overheid veel geld uitgeeft aan huurtoeslag.

Wat betekent dit voor u?
Staat u bij Thuis in de Achterhoek ingeschreven als woningzoekende? Dan kunt u gewoon reageren op ons woningaanbod. Kijk wel goed naar de voorwaarden die bij de woning staan. Let op: iemand met een inkomen dat past bij de huurprijs gaat voor op iemand van wie het inkomen niet bij de huur past. Niet alleen uw inkomen maar ook uw huishoudgrootte spelen hierbij een rol.

Wat betekent dit nu precies?
Bent u alleen of met zijn tweeën én komt u in aanmerking voor huurtoeslag? Dan kunt u een woning van maximaal € 586,68 (kale huur) per maand huren. Bent u met drie of meer personen en kunt u huurtoeslag aanvragen, dan kunt u een woning met een maximale huurprijs van € 628,76 huren. Dit betekent ook dat u soms niet op een woning kunt reageren, als uw inkomen en huishoudensgrootte niet voldoen aan de voorwaarden.

Hogere inkomens zijn ook welkom
Volgens de wet moeten wij minimaal 80% van de woningen met een huurprijs lager dan € 710,68 toewijzen aan mensen met een inkomen van maximaal € 35.739,- per jaar. Hierbij telt het inkomen van u als huurder, uw eventuele partner en eventuele meerderjarige medebewoners mee. Van eventueel inwonende kinderen hoeft u het inkomen niet op te geven.

De mensen met een hoger inkomen hebben nu ook weer kans op een huurwoning. We hebben namelijk een aantal woningen met een huurprijs boven de € 710,68. Voor deze woningen komen mensen met een hoger inkomen in aanmerking. Deze mensen komen trouwens ook in aanmerking voor woningen vanaf € 628,76. Meer kans dus voor hogere inkomens!

Vanaf 1 januari 2016 is het zover!
De wooncorporaties ProWonen, Sité Woondiensten, Wonion, Plavei en De Woonplaats Dinxperlo starten vanaf 1 januari met passend toewijzen. De nieuwe voorwaarden voor passend toewijzen gelden voor het woningaanbod dat vanaf eind november op www.thuisindeachterhoek staat.