Mijn Wonion
inloggen
Zoeken
A A A
Menu

Nul-op-de-meter huurwoningen Ulft officieel geopend door gedeputeerde Josan Meijers provincie Gelderland

Wonen met een energie verbruik van nul. Het kan aan de DRU-laan in Ulft. De eerste nul-op-de-meter huurwoningen aan de DRU-laan in Ulft zijn al bewoond. Vrijdag 2 oktober opende Josan Meijers, gedeputeerde van de Provincie Gelderland, dit bijzondere woonproject en sprak zij met wethouder Peter van de Wardt en corporatiedirecteur Harrie Kuypers over het belang van duurzame woningbouw.

Onder belangstelling van bewoners en belanghouders opende gedeputeerde Josan Meijers de 32 nul-op-de-woningen in Ulft, door een duurzaam papieren deuropening te doorbreken van één van de woningen aan DRU-laan. Uit handen van de heer Kuypers ontvingen bewoners een Consol Solar Jar. “Met de Consol Solar Jar kunnen bewoners het energieconcept mee naar buiten nemen. De  Consol Solar Jar laadt zichzelf namelijk op met een zonnepaneeltje en geeft zodra het donker is sfeerlicht. Verlichting met een energieverbruik van nul dus eigenlijk en dat sluit perfect aan bij deze nul-op-de-meter woningen”, aldus Kuypers.

Themabijeenkomst duurzaam (ver)bouwen in de regio
De bouw van nul-op-de-meter huurwoningen is nog vrij uniek in de regio. Voorafgaand aan de officiële openingshandeling werd het energieconcept en het belang van duurzame woningbouw belicht vanuit verschillende perspectieven. Provincie Gelderland, gemeente Oude IJsselstreek, wooncorporatie Wonion en EnergieSprong benadrukten allen het belang van duurzame woningbouw. De ambities van de partijen zijn groot. Zo heeft de provincie als doel het substantieel verbeteren van 100.000 woningen in Gelderland “Wat de provincie betreft gaat het niet alleen om duurzame nieuwbouwwoningen, maar vooral om verduurzaming  van de bestaande woningvoorraad; de woningen die er nu al staan (huurwoningen en particuliere woningvoorraad). Zeker in de Achterhoek bestaat zestig à zeventig procent van alle woningen uit particuliere woningen”, aldus de gedeputeerde. Wooncorporatie Wonion heeft de ambitie om in 2030 energieneutraal te zijn. De bouw van de nul-op-de-meter woningen aan DRU-laan komt voort uit deze ambitie.

Duurzaamheid en betaalbaarheid
Wonion hecht veel belang aan duurzaamheid en de betaalbaarheid van haar woningen. De nul-op-de-meter woningen zijn zo gebouwd dat een gemiddeld gezin, dat bewust omgaat met energie, met een energieverbruik van nul kan wonen. “Door de energiekosten fors te beperken, blijven de woonlasten voor de huurders betaalbaar. Dit maakt het mogelijk om betaalbaar te wonen in een kwalitatief goede woning en dat is precies wat wij als wooncorporatie nastreven”, vertelt Harrie Kuypers, directeur-bestuurder van Wonion. De woningen zijn all-electric, zonder gasaansluiting ingericht, zeer goed geïsoleerd en voorzien van onder andere een luchtwaterwarmtepomp, lage temperatuurverwarming en zonnepanelen.