Mijn Wonion
inloggen
Zoeken
A A A
Menu

Extra stimulans bewoners energieneutrale buurt Ulft

De energieneutrale buurt Bomenbuurt in Ulft bestaat uit 39 sociale huurwoningen. De woningen in Bomenbuurt zijn woningen die zelf de benodigde energie opwekken voor het verwarmen van de woning, voor ventilatie en voor warm water en verlichting. Of de woning voldoende opwekt om op een energierekening van nul uit te komen is afhankelijk van het gedrag van bewoners en de apparatuur die zij gebruiken. Om bewoners extra te stimuleren bewust met energie om te gaan is het energieverbruik en opwek drie jaar lang gemeten.

Woonlasten bestaan voor een groot deel uit energiekosten. “Wonen in een energieneutrale woning kan aanzienlijk schelen in de woonlasten.” Vertelt Ingrid Pierik, Beleidsadviseur techniek bij Wonion. “De afgelopen drie jaar hebben we het energieverbruik en de opwek van energie in Bomenbuurt gemeten. Het resultaat is nog beter dan verwacht. Bij 52 procent van de gemonitorde woningen komt de energierekening zelfs uit op nul! Een mooi resultaat.” Besluit zij tevreden haar verhaal.

Laagste verbruik en grootste besparing beloond
Al tijdens de sleuteluitreiking drie jaar geleden zijn de bewoners uitgedaagd om bewust met energie om te gaan. Klomps Bouwbedrijf schreef een prijsvraag uit om op die manier bewoners te stimuleren zuinig met energie om te gaan. De prijsvraag was tweeledig. Zowel de bewoner met de grootste besparing ten opzichte van vorig jaar, alsook de bewoner met het laagste energieverbruik maakten kans op een prijs. Nu het resultaat bekend is ontvangen verschillende bewoners een tegoedbon voor de aanschaf van energiezuinige apparatuur. Milan Kok liet de grootste besparing ten opzichte van vorig jaar zien. Kok: “We hebben het afgelopen jaar de lampen vervangen door led verlichting en op advies van Installatiebedrijf Klein Poelhuis houden we de temperatuur zo constant mogelijk in huis. Verder hebben we geen afwasmachine of wasdroger, dat scheelt ook in het verbruik.” Mevrouw Horstik liet het laagste energieverbruik zien. Zij vertelt: “Ik zie het wel als een uitdaging om zuinig om te gaan met energie. Toen ik hier anderhalf jaar geleden kwam wonen heb ik dan ook energiezuinige apparatuur aangeschaft en daar heb ik nu profijt van.”

Bomenbuurt
Bomenbuurt is een onderdeel van wijk Vogelbuurt/Biezenakker. De wijk bestaat uit de buurten De Gaarden, De Parkbuurt, en Het Bosveld. In de wijk is de afgelopen jaren groot onderhoud gepleegd en veel woningen zijn gerenoveerd tot energiezuinige woningen. Na het afronden van de laatste renovatiewerkzaamheden wordt er verder vorm gegeven aan de wijkvernieuwing door nieuwbouw koop- en huurwoningen aan de wijk toe te voegen.

Meer informatie
Wilt u meer informatie over Bomenbuurt of één van de andere buurten? Kijk dan op www.vogelbuurtbiezenakker.nl voor meer informatie over Bomenbuurt, De Gaarden, De Parkbuurt en Het Bosveld.