Ongedierte

Heeft u last van ongedierte? Heel vervelend! U kunt verschillende dingen doen.

Allereerst raden wij u aan om geen etensresten binnen het bereik van dieren te plaatsen. Probeer ook om dieren niet of zo min mogelijk bij te voeren. Daar komen niet alleen vogels op af, maar ook bijvoorbeeld ratten, muizen en steenmarters.

Heeft u ongedierte in huis en bent u lid van het Servicefonds? Doe dan meteen een melding via MijnWonion. Ziet u ongedierte buitenshuis en/of bent u geen lid van het Servicefonds? Dan kunt u het volgende doen:

Bijen

Een bijennest kunt u het beste laten weghalen door een imker. Zoek er een in de telefoongids of kijk op internet.


Wespen

Wespen kunt u zelf aanpakken met een bestrijdingsmiddel. Ook kunt u een gespecialiseerd bedrijf vragen dit voor u te doen. U vindt wespenbestrijders in het telefoonboek en op internet.


Muizen en ratten

Overlast door muizen en ratten, binnens- én buitenshuis, moet u melden bij het landelijk kennis- en adviescentrum op het gebied van dierplaagbeheersing en milieubescherming (KAD). Dit gaat niet meer via het meldingenpunt van de gemeente. U kunt digitaal een melding doen of bellen met het KAD via (0317) 41 96 60. Om vast te stellen om welke diersoort het gaat, kunt u door het KAD gratis insecten, uitwerpselen en schadebeelden laten onderzoeken. Medewerkers kunnen u dan de juiste informatie toesturen.


Steenmarters

Dit is een beschermde diersoort. U kunt zelf zoveel mogelijk 'gaten' in uw woning dichten. Ook zijn er middelen in de handel die steenmarters verdrijven. Deze zijn te verkrijgen bij een erkende ongediertebestrijder.

Let op: de gemeente bestrijdt alleen ongedierte in de openbare ruimte, dus niet in of om uw woning.