Eenmalige huurverlaging

In 2021 kunnen huurders van een sociale huurwoning met een relatief laag inkomen en een in verhouding wat hogere huur eenmalig een huurverlaging krijgen. Wonion heeft van de Belastingdienst doorgekregen wie van onze huurders hiervoor in aanmerking komen. Hierbij wordt gekeken naar de huurprijs en het inkomen uit 2019 dat bij de Belastingdienst bekend is. De Belastingdienst laat ons weten of u in 2019 boven of onder een bepaalde grens viel, niet wat u precies verdiende. In onderstaande tabel leest u of u in aanmerking komt voor de eenmalige huurverlaging. Belangrijk hierbij is dat het alleen om sociale huurwoningen gaat, woningen met een huurprijs onder de huurtoeslaggrens. Woningen met een huurprijs boven de huurtoeslaggrens komen hiervoor niet in aanmerking.

Uw huishouden bestaat uit Uw huidige netto huur is hoger dan Uw inkomen is lager dan Uw netto huur wordt verlaagd tot
1 persoon € 633,25 € 23.725 € 633,25
1 persoon met AOW € 633,25 € 23.650 € 633,25
2 personen € 633,25 € 32.200 € 633,25
2 personen (minstens 1 met AOW) € 633,25 € 32.075 € 633,25
3 of meer personen € 678,66 € 32.200 € 678,66
3 of meer personen (minstens 1 met AOW) € 678,66 € 32.075 € 678,66


 

U hoeft zelf geen actie te ondernemen

Voldoet u aan de voorwaarden, dan hoeft u zelf geen actie te ondernemen. Van al onze huurders, die wonen in één van onze sociale huurwoningen en een huur hoger dan € 633,25 geeft de Belastingdienst aan of u op basis van uw inkomen uit 2019 in aanmerking komt voor de huurverlaging. Huurt u een woning met een hogere huur bij ons? Dan hoort u voor 1 april of u in aanmerking komt voor de huurverlaging. Komt u hiervoor in aanmerking? Dan ontvangt u voor 1 april een huurverlagingsvoorstel van ons met daarin het nieuwe huurbedrag en de datum waarop de huurverlaging ingaat.

Wonion vraagt mijn inkomen op bij de Belastingdienst, mag dat wel?

De Belastingdienst geeft geen informatie af over uw precieze inkomen. Dat mag inderdaad niet en is uw privé informatie. De Belastingdienst laat ons weten of uw inkomen boven of onder een bepaalde grens valt, niet wat u precies verdient.

Heeft u een inkomensdaling gehad na 2019?

Wij ontvangen alleen inkomensgegevens van de Belastingdienst over het jaar 2019. Het kan natuurlijk zijn dat uw inkomen vanaf 2020 gedaald is, dan komt u misschien ook eenmalig in aanmerking voor huurverlaging. Omdat de Belastingdienst daarover nog geen gegevens heeft, kunt u de huurverlaging zelf bij ons aanvragen. Dat kan door aan te tonen dat uw inkomen gedurende 6 maanden voorafgaand aan het verzoek lager is en onder een bepaalde grens valt én uw huur meer bedraagt dan € 633,25 bij een huishouden van maximaal twee personen, of € 678,66 bij een huishouden van drie of meer personen. U kunt tot en met 30 december 2021 een huurverlaging aanvragen.

Wilt u een aanvraag indienen?

Wanneer u zelf een aanvraag voor huurverlaging indient, hebben wij van u een aantal gegevens nodig. Wij ontvangen dan graag van u een bewijs van uw inkomen van de afgelopen 6 maanden en een verklaring van uw huishoudsamenstelling van u. U kunt voor de aanvraag gebruik maken van de voorbeeldbrief van de Woonbond. De aanvraag kunt u vervolgens samen met de benodigde documenten sturen naar info@wonion.nl. Wilt u hierbij als onderwerp aangeven Aanvraag huurverlaging?

Heeft een eventuele huurverlaging gevolgen voor mijn huurtoeslag?

Met een lagere huur heeft u misschien recht op minder huurtoeslag. Met een lager inkomen misschien juist meer. U kunt een proefberekening maken via toeslagen.nl. Geef uw nieuwe huur en uw eventueel gewijzigde inkomen door aan Belastingdienst/Toeslagen via de website. Zo voorkomt u dat u teveel ontvangen huurtoeslag moet terugbetalen.

Ik heb moeite met het betalen van de huur. Wat nu?

Heeft u vanwege andere redenen moeite met het betalen van de huur? Goed dat u het aangeeft. Wij gaan graag met u in gesprek om samen tot een passende oplossing te komen. Neemt u hierover gerust contact met ons op.