Ventilatie

Goed geïsoleerde woningen moeten goed geventileerd worden. Met een Warmte-Terug-Win-installatie (WTW installatie) wordt er op een zuinige manier geventileerd. Want de warmte uit de afgezogen lucht, wordt gebruikt om de verse lucht van buiten te verwarmen. Met deze installatie wordt er 24 uur per dag geventileerd, wat het binnenklimaat ten goede komt. Het is daarom heel belangrijk dat een WTW-installatie nooit helemaal uitgeschakeld wordt.

In een goed geïsoleerde woning met een WTW-installatie, kunnen bewoners in de winter last hebben van droge lucht in de woning. Hieronder vertellen we u hoe dit komt en wat u kunt doen om de vochtigheid in huis te verhogen.

Waarom kan de luchtvochtigheid in uw woning te laag zijn?

De luchtvochtigheid is het percentage vocht dat de lucht bevat. Een luchtvochtigheid van ongeveer 50% ervaren we als prettig. Bij een luchtvochtigheid lager dan 40% kunnen er klachten ontstaan als een droge huid en zelfs geïrriteerde luchtwegen, huid en ogen. Hoe kouder de lucht is, hoe minder waterdamp er in zit.
Vooral in de winter, als het buiten koud is, kunt u dus last hebben van te droge lucht in huis. De koude buitenlucht bevat sowieso al minder vocht en als deze koude buitenlucht in de woning verwarmd wordt, daalt de vochtigheid nog verder. In woningen met een Warmte-Terug-Win-installatie (WTW) wordt er continu geventileerd en dus koude lucht van buiten naar binnen gebracht. Het heeft dus geen zin om de ramen open te zetten. Zo wordt er inderdaad frisse lucht aangevoerd, maar die lucht is alsnog droog en koud waardoor het vochtpercentage nog meer daalt. Om over de verspilde energie nog maar te zwijgen. Zet dus nooit de WTW uit, want dan wordt uw woning niet meer geventileerd en ontstaat er een ongezond klimaat in huis.

Het verhogen van de luchtvochtigheid in uw woning

Om vochtigere lucht in huis te krijgen moet er waterdamp toegevoegd worden. De volgende tips kunnen helpen: 

  • Laat de deur van de badkamer na het douchen op een kier staan.
  • Laat de temperatuur niet boven 20 à 21°C stijgen.
  • Maak de woning geregeld stofvrij.
  • Plaats planten die water verdampen.
  • Hang schone was binnen te drogen.
  • Als u radiatoren in uw woning heeft, hang daar dan bakjes met water aan.

Meer weten?

Handige tips en meer informatie kunt u ook nog vinden op de volgende websites: